Yhteisötaidetta Ruisrockissa: yhteistyöteos puhaltaa toivoa maailmaan

Ruisrock, Turun taiteen talo sekä taiteilijat Riikka Kupsala ja Jone Mutka luovat Toivonpunokset-yhteisöteoksen. Tekstiilistä koostuvaa teosta pääsee rakentamaan kuka tahansa joko itsenäisesti tai ohjattuna, ja se ripustetaan esiin Ruisrockiin tapahtuman ajaksi. Toivonpunokset kruunaa Ruisrockin monipuolisen taidekokonaisuuden, jossa myös paikalliset taiteilijat ovat vahvasti edustettuna.

Yhteistyönä tehtävä Toivonpunokset-teos yhdistää Turun musiikki- ja tilataidekenttää luovalla tavalla. Lähes kokonaan kierrätysmateriaalista rakentuva teos koostuu tekstiilipaloista, joihin jokainen on tervetullut piirtämään, kirjoittamaan tai kirjailemaan ajatuksiaan maailmasta ja siitä, mitä se tällä hetkellä tarvitsee. Toivon sanomaa sisältävät tekstiilit ripustetaan Ruisrock-alueelle näyttäväksi ryijyksi.

– Tämän ryijyä ja ristipistoa yhdistelevän installaation tarkoitus on tuoda ihmiset yhteen. Toiveenamme on kuulla, mitä ihmiset kaipaavat tässä hetkessä ja maailman tilanteessa, kertoo taiteilija Jone Mutka.

Yhteisöteoksen kaikille avoin kokoamispaikka sijaitsee Turun Taiteen talon (Nunnankatu 4) toisessa kerroksessa, ja paikalle pääsee joka päivä klo 11–18. Lisäksi perjantaina 1.7. klo 14–17 paikalla ovat taiteilijat Riikka Kupsala ja Jone Mutka, jotka ohjaavat osallistujia työpajassa ilman ennakkoilmoittautumista. Työpajassa luodut viestit liitetään osaksi teosta, joka tuodaan esille Ruisrockiin. Teoksen yhteistä kokoamista jatketaan Ruisrock-alueella perjantaina ja lauantaina klo 14–17, ja näyttävä ryijy on esillä festivaalilla koko viikonlopun ajan.

Ruisrockin taidekokonaisuudessa useita paikallisia taiteilijoita

Näyttävän Toivonpunokset-yhteisöryijyn lisäksi Ruisrockissa saadaan nauttia turkulaisten taiteilijoiden kädenjäljestä nukketeatterin ja tilataiteen muodossa. Alueella nähdään Anu, Miia ja Mikko Halmesmaan näyttävä Oasis – keidas -teos, Johanna Sinkkosen THINK PINK -flamingoinstallaatio sekä Aura of Puppets -kollektiivin vaikuttava Beluga-valas-nukke. Alueella jo klassikoksi muodostuneita vartin reivejä järjestää myös Turussa vaikuttavan taiteilija Antti-Juhani Mannisen Reivikontti-taideprojekti. Muita vaikuttavia teoksia alueella ovat Juliana Hyrrin tilataideteos Temppeli sekä Valtteri Kleemolan Valtterin maailmat -valokuvakokonaisuus.