Ruisrock <3 myyjät 2022

ELINTARVIKKEIDEN MYYNTI

Olemme koonneet muutamia käytännön ohjeita liittyen myyntiin tapahtumassamme. Ohje on tehty terveystarkastajan ja muiden viranomaisten ohjeisiin perustuen.

Ruisrockin pääyhteistyökumppanina toimii Sinebrychoff. Kaikkien limujen ja vesien on oltava Sinebrychoffin tuotteita (Coca-Cola, Fanta, Sprite, BonAqua jne.). Lisäksi Red Bull, Taffel ja Cloetta toimivat Ruisrockin kumppanina, energiajuomien on oltava Red Bullin tuotteita, kaikkien snack-tuotteiden (sipsit ja pähkinät) on oltava Taffelin tuotteita ja Cloetalla on yksinoikeus markkinointinäkyvyyteen. Kaikkien kahvituotteet pitää myydä blankoista brändäämättömistä kupeista. Alueella saa käyttää vain biohajoavia kertakäyttöastioita, suositamme puisia tai muita vastaavia aterimia biomuovisten sijaan.

Turun Kespro tarjoaa Ruisrockin myyjille -12 % alennuksen ennakkoon tilatuista valikoiduista biohajoavista astioista sekä erikoishinnat Sinebrychoffin limuista ja vesistä, jos myyjä tekee tilauksen 27.6. mennessä liitteenä olevan lomakkeen ohjeiden mukaisesti.

Turun Kespron tukku palvelee festivaaliviikonloppuna poikkeusaukioloajoin. Lisätietoja oheisesta liitteestä: Kespro.Turku.pdf 

 

Elintarviketurvallisuus

Lämpötilat:

Jääkaappien lämpötila: Jääkaappien lämpötilat tulee mitata ennen kuin jääkaappi ladataan täyteen ruokia. Valot saattavat tulla päälle, vaikka jääkaappi ei toimisikaan. Jokaisessa kaapissa on oltava lämpömittari, jolla lämpötilaa vahditaan. Ruokamyyjä vastaa itse lämpömittareiden tuomisesta.

Ruoan lämpötila: Lämpötiloja pitää kirjata, samalla tavalla kuin ravintoloissakin. Ulkoilmatapahtumassa lämpötilojen tarkastus ja kirjaus tulee tehdä kuitenkin vähintään kerran päivässä. Tärkeää on varmistaa tavaran lämpötila alueelle tultaessa (vastaanottotarkastus), ettei kuljetuksen aikana ole ehtinyt sattua lämpenemistä. Lisäksi tulee ruoan lämpötila mitata ruokien jääkaappiin/kylmäkonttiin laiton jälkeen. Laatikaa itse taulukko, johon kirjaatte lämpötilat omavalvontaa varten. 

Huomioi myös festivaaliviikonlopun aikainen sää, kuumalla ilmalla jääkaappien availu laskee lämpötilaa.

 

Vesi:

Käsienpesupiste tulee olla valmis terveystarkastukseen mennessä. Käsienpesupiste on sijoitettava ruuanvalmistuksen välittömään läheisyyteen. Käsienpesupisteen tulee sisältää lämmittävän hanallisen säiliön, saavin, saippuan, käsidesin ja käsipaperia, sekä jätevesiastia harmaan veden keräämistä varten. Käsienpesua varten ei siis riitä hanallinen kanisteri ja esim. vedenkeitin. Säiliön on lämmitettävä vesi tai pidettävä se lämpimänä. Säiliössä tulee olla hana, jonka avulla molemmat kädet voi pestä yhtä aikaa. Tämän lisäksi tarvitsette saippuaa, käsipaperia sekä käsidesiä. Muistakaa perusteellinen käsienpesu saippualla riittävän pitkään. 

Kaikilla myyjillä on käytössään kantovesi. Alueella ei ole mahdollisuutta viemäröintiin, joten varaa mukaasi astia jätevesille. Ruokamyyjät ovat itse vastuussa jätevesien, paistinrasvojen ja muiden toimittamisesta jätevesisäiliöön ja erillisiin rasvankeräysastioihin. Jäterasvoja ei saa kaataa jätevesisäilöön. Maahan ei saa kaataa mitään. Rikkomuksista voi menettää oikeuden myyntipaikkaan. Jäterasva- ja jätevesisäiliöt ovat myyjien huoltoalueilla.

 

Jaetut kylmätilat:

Ruokamyyjien paikan hintaan kuuluu oikeus käyttää jaettua kylmätilaa, joka sijaitsee myyjien huoltoalueella. Herkkumyyjille ei ole varattu kylmätilaa festivaalin toimesta. Kylmäkonteissa on merkittynä rajatut alueet, joista jokaiselle myyjälle on varattu yksi. Jokainen myyjä huolehtii, että omat kylmätuotteet pysyvät rajatulla alueella siistissä järjestyksessä. Näin on kaikkien helpompi toimia samassa kylmätilassa. Jokainen myyjä huolehtii lähtiessään kylmätilojen ovet kunnolla kiinni, jotta ne eivät jää raolleen. Kylmäkontit ovat myyjien käytössä torstaista klo 12 lähtien maanantai-aamuun klo 10. Ruoka- ja herkkumyyjillä on teltoissaan festivaalialueella sähkö käytössään torstaista klo 16 maanantai-aamuun klo 8.

Maanantaina Turun Katulähetys tulee hakemaan kaikki jaettuihin kylmäkontteihin jätetyt raaka-aineet. Katulähetys järjestää vähävaraisille Turussa kaksi kertaa viikossa ilmaisen ruokailun. Ruisrockin myyjien ylijäämä-raaka-aineita tullaan käyttämään näiden ruokailujen valmistamisessa. Huolehdithan siis raaka-aineet, jotka haluat itse viedä mukanasi pois kylmäkonteista maanantaina klo 10 mennessä. 

 

Siisteys ja ruuan käsittely:

Kaikilla pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevillä henkilöillä tulee olla hygieniapassi ja salmonellatodistus esitettäväksi terveystarkastajalle.

Ruuanvalmistuksen ja pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyn tulee tapahtua riittävän kaukana asiakkaista tai suojattava mm. pölyltä ja pisararoiskeilta asianmukaisella ja riittävän korkealla pisarasuojuksella.

Ruokamyyjän vastuulla on sijoiteltava kalusteensa telttaan niin, että ne on helppo pitää puhtaana ja suojata pölyltä, ja hyönteisten, lintujen jne.  pääsy elintarvikkeisiin voidaan estää. Myynnissä olevat elintarvikkeet on pidettävä riittävän korkealla ja helposti puhtaana pidettävällä myyntipöydällä tai –alustalla. Elintarvikkeet on suojattava asianmukaisesti kosteudelta, pölyltä, lämmöltä, valolta ja muilta haitallisilta vaikutuksilta. Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat ja astiat on pidettävä hyvässä kunnossa ja niiden on oltava helposti puhdistettavia. Elintarvikkeiden säilytys tai käsittely teltan ulkopuolella on kielletty.

Elintarvikkeita tai niiden kuljetuslaatikoita tai pakkauksia ei saa säilyttää suoraan maassa ilman alustaa. Likaisia pakkauksia ja kuljetuslaatikoita ei saa säilyttää eikä käsitellä suoraan niillä pinnoilla, joilla pakkaamattomia elintarvikkeita käsitellään.

Pakasteet ja helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää ja sulattaa kylmälaitteissa. Elintarvikkeiden säilyttäminen myyntiteltassa ilman asianmukaisia laitteita on kielletty.

Tapahtumassa ruoan valmistukseen käytettävät raaka-aineet tulee olla esikäsiteltyjä ja asianmukaisesti merkittyjä. Tuotteiden tulee olla tarvittaessa jäljitettävissä. Elintarvikkeita tulee säilyttää astioissa, jotka on tarkoitettu elintarvikkeiden käsittelyyn. Lähtökohtaisesti raakaa lihaa ei saa käsitellä alueella.

Myyntipisteiden tulee näyttää siisteiltä, myyjien tavaroita ei saa olla teltan ulkopuolella. Elintarvikkeita myyvät toimijat ovat vastuussa teltan koko maapinnan peittämisesta erillisellä suojamatolla. Ruisrockissa 5x5m ruokamyyntitelttojen vuokrahintaan kuuluu kumimatto. Aputelttojen ja muiden myyntipisteiden maapinnan suojaamisesta toimija on itse vastuussa. Teltat, joissa käsitellään elintarvikkeita on oltava suljettuna kolmelta sivulta.

Terveystarkastaja velvoittaa, että asiakkaille on näkyvissä toimijan selkeä nimikyltti teltan seinässä. 

Ruokamyyjien on pukeuduttava siististi ja työn edellyttämällä tavalla, elintarvikkeita käsittelevän henkilön työasun on oltava puhdas. Sormusten, korujen jne. käyttö on kiellettyä, ellei niitä voi peittää asianmukaisella tavalla. Hiukset on peitettävä päähineellä.

Kiinnitä huomiota kumihanskojen käyttöön. Tavallisilla nitriitti-kertakäyttöhanskoilla ei saa käsitellä kuumaa tai rasvaista ruokaa. Nitriittihanskojen sijasta pitää käyttää kertakäyttöhanskoja, jotka soveltuvat kuuman ja rasvaisen ruuan käsittelyyn.

 

Pandemiaturvallisuus:

Ruisrock noudattaa viranomaisten ohjeistuksia ja määräyksiä festivaalin järjestämisessä. Korona-pandemian takia on kiinnitettävä erityistä huomioita käsihygieniaan sekä roiske-turvallisuuteen. Lisäksi suosittelemme kosketuspintojen kuten maksupäätteiden ja pöytäpintojen säännöllistä puhdistusta. Jokaisella myyntipisteellä pitää olla tarjolla asiakkaille käsidesiä. Jos myyntipisteessä on useampia kassajonoja, pitää käsidesiä olla jokaisella kassapisteellä. Huolehdittehan myös käsidesien täytöstä säännöllisesti.

 

Erikoisruokavaliot ja allergeenit:

Selkeät hinnastot ja ruokalistat tulisi pitää esillä niin, että ne ovat helposti nähtävissä ja luettavissa. Lisäksi menuissa on oltava esillä erikoisruokavalioihin viittaavat merkinnät L, VL, G, Ve jne. Terveystarkastaja velvoittaa, että kaikki allergeenit pitää olla merkittynä selkeästi. 

Huomioithan, että allergeenit ja erikoisruokavaliomerkinnät tarkoittavat eri asioita. Erikoisruokavaliomerkinnät kertovat annoksista, jotka sopivat erikoisruokavaliota noudattavalle, esim. gluteeniton. Allergeenien merkintä taas kertoo ruoka-annoksen sisältämistä allergioita aiheuttavista raaka-aineista, esim. sis. vehnää.

Ruisrockin toimesta kaikkiin myyntipisteisiin jaetaan kyltti, jossa mainitaan biohajoavien astioiden käytöstä ja tähän lisäksi liimataan erikoisruokavaliomerkintätarroja ravintoloitsijan menun perusteella. Jokainen myyjä huolehtii tämän kyltin kiinnittämisestä omaan myyntipisteeseensä näkyvälle paikalle. Tällä pyrimme helpottamaan erikoisruokavalioihin sopivien annosten löytämistä.

Ruisrockissa panostetaan erikoisruokavalioihin. Ruokamyyjät ovat vastuussa siitä, että annokset todella ovat erikoisruokavalioihin sopivia. Esimerkiksi laktoosittomien annosten on todella oltava kokonaisuudessaan laktoosittomia ja gluteenittomat annokset eivät sisällä gluteiinia ollenkaan ja niitä on käsitelty ottimilla, joilla käsitellään vain gluteiinittomia tuotteita. Pahasti allergisille ihmisille pienetkin määrät voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Kiinnitättehän erityistä huomiota esim. pähkinöitä sisältäviin kastikkeisiin ja muihin tuotteisiin, jotka voivat sisältää raaka-aineita, jotka aiheuttavat vakavia, jopa hengenvaarallisia allergiakohtauksia. Useampana vuonna on tapahtunut valitettavia allergiakohtauksia ruokamyyjän tarkkaamattomuuden takia. 

Käykää kaikki allergeenit läpi jokaisen työntekijän kanssa, jotta jokainen työntekijä osaa varmuudella vastata asiakkaiden tiedusteluihin allergeeneista.

 

Ruokamyyjien ilmoitukset terveystarkastajalle

Kaikki tapahtumaan tulevat elintarvikemyyjät tulee olla rekisteröityjä liikkuvia elintarvikehuoneistoja tai vanhan lain mukaan hyväksyttyjä myyntilaitteita. Jos toimijaa ei ole rekisteröity liikkuvaksi elintarvikehuoneistoksi, pitää ilmoitus tehdä välittömästi omaan kotikuntaan.

Ruisrock ilmoittaa kaikki tapahtumaan tulevat toimijat terveystarkastajalle kaikkine tietoineen. Myyjän on huolehdittava, että heillä on tapahtumassa mukana omavalvontasuunnitelma sekä kopio hyväksymispäätöksestä liikkuvaksi elintarvikehuoneistoksi. Jos nämä ovat kunnossa ei tarvitse tehdä Turun terveystarkastajalle erillisiä ilmoituksia. Lisätietoja Turun terveystarkastajalta sanna.stark@turku.fi

 

Viranomaistarkastukset

Turun kaupungin terveystarkastaja saapuu alueelle perjantaina tekemään terveystarkastuksen ruokamyyntipisteisiin ennen alueen avautumista, tarkistuskierros jatkuu perjantai-iltapäivän. Terveystarkastaja tekee pistokokeita myös tapahtuman aikana.

 • Huolehtikaa, että ruokamyyntipisteen vastaava henkilö on paikalla.
 • Pisteen tulee olla täydellisessä kunnossa ja jokaisella henkilökuntaan kuuluvalla, ruokaa käsittelevällä myyjällä tulee olla esittää voimassa oleva hygieniatodistus sekä salmonellatodistus.
 • Omavalvontasuunnitelmien tulee olla kaikilla myyjillä mukana tulostettuna tapahtumassa. Terveystarkastaja käy ne läpi paikan päällä.
 • Terveystarkastaja käy läpi valmiin ruuan sekä jääkaappien lämpötiloja.
 • Kiinnittäkää erityistä huomioita päähineisiin, kumihanskoihin ja muihin tässä ohjeessa mainittuihin asioihin.
 • Terveystarkastajalla on oikeus sulkea myyntipiste, jos määräyksiä ei noudateta.

 

Ruisrockin turvallisuusorganisaation toimesta kaikki myyntipisteet tarkastetaan perjantaina. Lisäksi tarkastuksia tehdään pitkin viikonloppua.

 • Huolehtikaa, että kaasupulloja on vain sallittu määrä (5 x 5kg), ja ne ovat kaikki kytkettynä laitteisiin ja pisteestä löytyy asianmukainen alkusammutuskalusto.
 • Varapullot on toimitettava myyjän toimesta aidattuun kaasupullojen säilytyspisteeseen crew-alueelle.
 • Huolehtikaa, että itse kootut aputeltat ovat asianmukaisesti ankkuroitu, jotta niistä ei aiheudu vaaraa festivaalikävijöille.
 • Kaikki somisteet on oltava turvallisesti kiinnitetty, jotta niistä ei aiheudu asiakkaille vaaraa.
 • Turvallisuusorganisaatiolla on oikeus sulkea piste, jos määräyksiä ei noudateta.

 

Ruisrockin kierrätystiimin toimesta kaikki myyntipisteet tarkistetaan säännöllisesti tapahtuman aikana.

 • Kierrätystiimi kiertää perjantaina ennen festivaalin alkua kaikilla myyntipisteillä ohjeistamassa kyseisen pisteen jätehuollosta. (mm. puristimen käyttö, lajittelu, jätevedet ja -rasvat).
 • Huolehtikaa, että kaikki käytössä olevat kertakäyttöastiat ja aterimet ovat biohajoavia.
 • Kierrätykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska festivaalialueen välittömässä läheisyydessä on arvokasta Natura-aluetta sekä luonnonsuojelualueita.
 • Kierrätystiimillä on oikeus sulkea piste, jos kierrätysohjeita ei noudateta huomautuksista huolimatta.

 

Kylmälaitteiden ja ammattikeittiölaitteiden huoltopäivystys

MV-Jäähdytys Oy tarjoaa Ruisrockin myyjille -20% alennuksen huoltopäivytyksen listahinnoista tunti- ja kilometriveloituksista, alv 0%. Huollot ja erilliset korjaustyöt tehdään tuntiveloitus periaatteella

Huoltotyöt arkisin 08-16 82,74 €/h -20 % = 66,19 €/h
Huoltotyöt 50% arkisin 16-18 124,11 €/h -20 % = 99,29 €/h
Huoltotyöt 100% arkisin 18-08 ja lauantaisin 165,48 €/h -20 % = 132,38 €/h
Huoltotyöt 200% sunnuntaisin ja arkipyhinä 191,37 €/h -20 % = 153,10 €/h
Päivystyslähtökorvaus 228,11 € / kerta
Huoltoauton kilometriveloitus 1,68 €/km -20% = 1,34 €/km

Huollossa käytetyt varaosat ja tarvikkeet veloitetaan käytön mukaan. Laskutuksen yhteydessä hintoihin lisätään voimassa oleva arvonlisävero.
MV-Jäähdytys pidättää oikeuden käyttää kahta asentajaa yhden sijasta niissä tapauksissa, missä turvallinen työskentely ja työturvallisuuslaki sitä edellyttää ilman erillistä hyväksyntää asiakkaalta. 

Ruisrock on järjestänyt huoltoajoille ajoluvat valmiiksi alueelle, joten jos tulee tarve laitehuollolle, voitte soittaa suoraan MV-Jäähdytyksen huoltopäivystykseen 020 786 1900. 

MV-Jäähdytys laskuttaa suoraan myyjää laitehuollosta. Ruisrock on vastuussa yhteiskäytössä olevien kylmäkonttien huoltopäivystyksen kutsumisesta.