Ruisrockin arvot

YMPÄRISTÖ

Ruisrock on koko historiansa ajan järjestetty luonnonkauniissa Ruissalon saaressa, joka on valtaosin luonnonsuojelualuetta. Vehreä tapahtumapaikka on tärkeä osa Ruisrockin ainutlaatuisuutta, ja siksi meille on erityisen tärkeää huomioida tapahtumaa ympäröivä luonto sekä toimia sen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Jotta myös 100. Ruisrockin järjestäminen Ruissalossa on mahdollista, haluamme kantaa vastuumme tapahtumassa syntyvän jätteen kierrättämisestä ja huolehtia mahdollisimman vähäisestä luonnonvarojen käytöstä.

Ruisrock on mukana Ekokompassi-järjestelmässä, jonka avulla suunnittelemme ja toteutamme festivaalin aikana ja sen yhteydessä tehtävää ympäristötyötä. Ekokompassi-järjestelmään kuulumalla autamme mm. ympäristönsuojelun edistämisessä sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n vapaaehtoiset huolehtivat festivaalin aikana erityisesti rannan siisteydestä. Kierrätäthän pullot ja tölkit niille tarkoitettuihin astioihin tai PSS ry:n talkoolaisille. Niiden palautustuotoilla rahoitetaan PSS ry:n tärkeää toimintaa vesistöalueiden puhtauden ja jätehuollon hyväksi!

Ruisrockissa:

Kehitämme vuosittain festivaalin hiilijalanjälkeä pienentäviä toimintatapoja. Käytämme ensisijaisesti tuotteita ja palveluita, joille on myönnetty ympäristömerkki, ja kannustamme myös ruokamyyjiämme kestävämpiin valintoihin tarjoamalla edullisemman myyntipaikan ainoastaan kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja tarjoaville myyjille.

Festivaalin energiana käytämme uusiutuvaa energiaa, kuten ruokajätteestä valmistettua biodieseliä sekä EKOenergia-sertifioitua energiaa.

Toimi näin  – 10 vinkkiä ympäristöystävällisempään festarielämään

Myös Ruisrockin kävijät ovat avainasemassa kierrätyksen tehostamisessa sekä alueen siisteyden ylläpitämisessä. Tässä vielä siis festivaalikävijän 10 kohdan muistilista ympäristöystävälliseen festarointiin Ruisrockissa.

 • Kaikki ruokamyyjien lautaset, mukit ja aterimet ovat biohajoavia. Laita ne siis aina biojäteastiaan!
 • Älä ota festivaalille mukaan turhaa tavaraa, jotta siitä ei syntyisi turhaa alueelle jäävää jätettä. Jos mukana tuomistasi eväistä syntyy jätettä, muista lajitella jätteet ja viedä ne roskiin.
 • Ruisrockin yleisöalueilla on yli 300 jäteastiaa – muista käyttää niitä.
 • Kierrätyspisteillä voit lajitella biojätteen, polttokelpoisen jätteen, muovin, kartongin, paperin, metallin, lasin, tyhjät pullot ja tölkit sekä mahdollisen vaarallisen jätteen. Alueella on kaksi kierrätyspistettä; yksi Niityllä ja yksi Rannalla.
 • Anniskelualueella myytävien alkoholijuomien hintaan sisältyy euron pantti. Muista palauttaa tyhjät juoma-astiat panttien palautuspisteelle – lompakko ja luonto kiittävät!
 • Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana huolehtimassa Ruisrockin siisteydestä. Heille voit antaa myös muut tyhjät pantilliset pullot ja tölkit. Kaikki tyhjistä pulloista saatavat varat menevät Turun Saariston jätehuollon parantamiseen. Pulloja ja tölkkejä voit palauttaa mm. kierrätyspisteisiin, PSS ry:n henkilökunnalle tai ruokailualueiden läheisyydessä oleviin pullonkeräysastioihin.
 • Suomessa heitetään joka vuosi yli miljardi tupakantumppia maahan, ja suuri osa näistä päätyy myös alueen vesistöihin. Ikävää, eikö? Tumppaa tupakkasi siis taskutuhkikseen tai heitä huolellisesti sammutetut natsat roskikseen. Taskutuhkiksia voit pyytää alueella liikkuvalta PSS ry:n henkilökunnalta tai festivaalin infopisteestä.
 • Ota mukaasi tyhjä juomapullo ja täytä pullosi festivaalin lukuisissa vesipisteissä. Älä valuta vettä turhaan, eli muista sulkea vesipisteen hana heti kun olet saanut pullosi täyteen.
 • Majoitu Artukainen Campingin Green Camping -alueella. Alueella majoittuvat saavat takaisin osan leirintäpaikkamaksustaan kierrättämällä ohjeiden mukaisesti.
 • Tullessasi Ruisrockiin, muista kulkea vain kävely- ja pyöräteitä pitkin, sillä  Ruissalon saari on suurelta osin luonnonsuojelualuetta.
 • Suosi kävelyä ja pyöräilyä. Käytä Ruisrockin festaribussia ja julkisia kulkuneuvoja saapuessasi festivaalialueelle tai Turkuun.