Ruisrockin arvot

VASTUULLISUUS

Ruisrockin arvoihin kuuluvat sekä sosiaalinen että ekologinen vastuullisuus.

Ruisrock on kaikenikäisten festivaali, ja huomioimme erilaiset kävijät tekemisessämme. Festivaali on koko historiansa ajan järjestetty luonnonkauniissa Ruissalon saaressa, joka on valtaosin luonnonsuojelualuetta. Vehreä tapahtumapaikka on tärkeä osa Ruisrockin ainutlaatuisuutta, ja siksi meille on erityisen tärkeää huomioida tapahtumaa ympäröivä luonto ja toimia sen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Kannamme sosiaalista vastuuta muun muassa näin:

 • Huomioimme erilaiset kävijät festivaalin tekemisessä tarjoamalla erilaisia tapoja osallistua ja vaikuttaa Ruisrockiin.
 • Ruisrockin lähtökohtana on, että jokaisella on mahdollisuus osallistua festivaalille mahdollisimman esteettömästi. Teemme saavutettavuuden parantamiseksi yhteistyötä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Lue lisää saavutettavuudesta.
 • Tarjoamme ilmaisen sisäänpääsyn yli 70-vuotiaille haluamanaan festivaalipäivänä.
 • Osallistamme yleisöämme muun muassa Ruissiraadissa, jonka jäsenet osallistuvat festivaalin kehittämistyöhön ympäri vuoden.

Kannamme ekologista vastuuta muun muassa näin:

 • Huolehdimme tapahtumassa syntyvän jätteen kierrättämisestä ja mahdollisimman vähäisestä luonnonvarojen käytöstä. Olemme mukana Ekokompassi-järjestelmässä, jonka avulla edistämme ympäristönsuojelua ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.
 • Teemme yhteistyötä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Pullot ja tölkit kierrätetään ja niiden palautustuotoilla rahoitetaan PSS ry:n toimintaa vesistöalueiden puhtauden ja jätehuollon hyväksi. Viethän siis pullot ja tölkit niille tarkoitettuihin astioihin tai PSS:n vapaaehtoisille! Olemme myös vuosittain mukana järjestämässä kaikille avoimet Siisti Biitsi -talkoot, joissa siivoamme Ruissalon rannan.
 • Kehitämme vuosittain festivaalin hiilijalanjälkeä pienentäviä toimintatapoja. Käytämme ensisijaisesti tuotteita ja palveluita, joille on myönnetty ympäristömerkki, ja kannustamme myös ruokamyyjiämme kestävämpiin valintoihin tarjoamalla edullisemman myyntipaikan ainoastaan kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja tarjoaville myyjille.
 • Festivaalin energiana käytämme uusiutuvaa energiaa, kuten ruokajätteestä valmistettua biodieseliä sekä EKOenergia-sertifioitua energiaa.

Toimi näin  – 10 vinkkiä ympäristöystävällisempään festarielämään

Myös Ruisrockin kävijät ovat avainasemassa kierrätyksen tehostamisessa ja alueen siisteyden ylläpitämisessä. Tässä siis festivaalikävijän muistilista ympäristöystävälliseen festarointiin Ruisrockissa:

 • Kaikki ruokamyyjien lautaset, mukit ja aterimet ovat biohajoavia. Laita ne siis aina biojäteastiaan.
 • Älä ota festivaalille mukaan turhaa tavaraa, jotta siitä ei synny ylimääräistä alueelle jäävää jätettä. Jos mukana tuomistasi eväistä syntyy jätettä, lajittele jätteet ja vie ne roskiin.
 • Ruisrockin yleisöalueilla on yli 300 jäteastiaa – muista käyttää niitä.
 • Kierrätyspisteillä voit lajitella biojätteen, polttokelpoisen jätteen, muovin, kartongin, paperin, metallin, lasin, tyhjät pullot ja tölkit sekä mahdollisen vaarallisen jätteen. Alueella on kaksi kierrätyspistettä: yksi Niityllä ja yksi Rannalla.
 • Anniskelualueella myytävien alkoholijuomien hintaan sisältyy euron pantti. Palauta tyhjät juoma-astiat panttien palautuspisteelle – lompakko ja luonto kiittävät!
 • Pidä Saaristo Siistinä ry on mukana huolehtimassa Ruisrockin siisteydestä. Heille voit antaa myös muut tyhjät pantilliset pullot ja tölkit. Kaikki tyhjistä pulloista saatavat varat menevät Turun Saariston jätehuollon parantamiseen. Pulloja ja tölkkejä voit palauttaa mm. kierrätyspisteisiin, PSS ry:n henkilökunnalle tai ruokailualueiden läheisyydessä oleviin pullonkeräysastioihin.
 • Suomessa heitetään joka vuosi yli miljardi tupakantumppia maahan, ja suuri osa näistä päätyy alueen vesistöihin. Ikävää, eikö? Tumppaa tupakkasi siis taskutuhkikseen tai heitä huolellisesti sammutetut natsat roskikseen. Taskutuhkiksia voit pyytää alueella liikkuvalta PSS ry:n henkilökunnalta tai festivaalin infopisteestä.
 • Ota mukaasi tyhjä juomapullo ja täytä pulloasi festivaalin vesipisteillä. Älä valuta vettä turhaan, eli muista sulkea vesipisteen hana heti kun olet saanut pullosi täyteen.
 • Majoitu Artukainen Campingin Green Camping -alueella. Alueella majoittuvat saavat takaisin osan leirintäpaikkamaksustaan kierrätettyään omat jätteensä ohjeiden mukaisesti.
 • Suosi kävelyä ja pyöräilyä tai käytä Ruisrockin festaribussia ja julkisia kulkuneuvoja saapuessasi festivaalialueelle tai Turkuun. Kulje Ruisrockiin tullessasi kävely- ja pyöräteitä pitkin, sillä Ruissalon saari on suurelta osin luonnonsuojelualuetta.